Z jakiej stali należy wykonać wkład kominowy, aby nie został zniszczony przez kwas kondensacyjny? Jak poprawnie musi być zainstalowany? Dlaczego pomieszczenia brzydko pachną podczas spalania kotła na paliwo stałe lub dlaczego nowe kotły nie nadają się do starych kominów?
Wyjaśnijmy pojęcia: komin murowany i komin stalowy – w zasadzie to samo. Komin murowany częściej nazywany jest konstrukcją murowaną lub betonową, komin stalowy – stalowym, ceramicznym kominem. Wkład do komina nazwać dokładniej przewodem kominowym, ponieważ termin ten określa istotę: przewód kominowy.
Komin lub wykładzina to tylko jedna ściana. Zabronione jest instalowanie jednościennych, nieizolowanych kominów metalowych.
Zajmujesz się usługami w kominiarstwie? Polecamy portal kominiarski gdzie możesz bezpłatnie zamieścić ogłoszenie o swoich usługach kominiarskich: https://www.pogotowiekominiarskie.com.pl/ogloszenia-firm-kominiarskich/
Komin dwuścienny – dwie rury o różnych średnicach, pomiędzy którymi znajduje się warstwa izolacji, która zabezpiecza komin przed szybkim wychłodzeniem, a także umożliwia montaż bliżej konstrukcji palnych.
Kominy dwuścienne
Kominy dwuścienne montuje się najczęściej tam, gdzie nie ma komina stacjonarnego lub średnica komina w kominie jest niewystarczająca dla wybranego urządzenia grzewczego. Przy wyborze komina stalowego dwuściennego w nowobudowanym budynku najczęściej montuje się go na zewnątrz, jego konstrukcja jest lżejsza od stacjonarnego komina murowanego lub betonowego, nie ma potrzeby betonowania fundamentu, zajmuje mniej miejsca, jest montowany szybciej.
Dodatkowo zdarzają się przypadki, kiedy montaż wkładu, czopuch w starym kominie jest niemożliwy – ze względu na zbyt małą średnicę, ze względu na przegrody. Wtedy najbardziej racjonalne jest zainstalowanie dwuściennego komina na zewnątrz. Obecnie dostępne są farby odporne, a dwuścienny komin zewnętrzny można pomalować na kolor elewacji domu, może stać się elementem wystroju wnętrz i elewacji.
Liczy się gdzie i gdzie kupujesz – Cermas Polska
Wszyscy producenci kominów twierdzą, że komina lub wkładu kominowego nie można kupić bez uprawnień, a montażu nie można powierzyć nikomu – tylko odpowiednio wykwalifikowanym osobom. Instalator musi zapoznać się z zasadami eksploatacji kominów i urządzeń grzewczych, przepisami regulującymi projektowanie, montaż i konserwację kominów.
Rynek Polski jest pełen nielegalnie produkowanych, niskiej jakości i niecertyfikowanych kominów, wkładów i kominów dwuściennych. Są tańsze, ale jakość nie jest gwarantowana. Instalując takie, konsekwencje stają się widoczne później.
Od czego zależy jakość i trwałość kominów i przewodów spalinowych?
Na rynku jest wielu producentów wkładów, kanałów spalinowych i kominów dwuściennych ze stali nierdzewnej, tylko nie wszystkie z nich są wykonane z odpowiedniej stali i posiadają atest.
Trwałość metalowych kominów i kanałów spalinowych zależy od:
- Gatunek stali
- Jakości produkcji;
- Materiały termoizolacyjne;
- Jakość prac instalacyjnych;
- Wybór odpowiedniego komina do urządzenia grzewczego;
Czopuchy wysokiej jakości – wkłady kominowe wykonane są ze stali kwasoodpornej kwasoodpornej
Co kupujący musi wiedzieć?
Z zewnątrz wkładki, kominy, kanały dymowe i ich elementy są do siebie podobne i kierownikowi budowy lub indywidualnemu kupcowi trudno jest rozróżnić, co jest czym. Przed zakupem wkładu, komina lub kanału dymowego warto zapoznać się z jego etykietą, która z pewnością podpowie, czy producent przestrzega przepisów ustawy o ochronie przeciwpożarowej i budowlanej, czy też jego produkty są sprawdzone i niezawodne.
Etykieta komina lub wkładki musi zawierać:
- oznakowanie CE i numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej;
- Dwie ostatnie cyfry roku, w którym umieszczono oznakowanie CE;
- numer identyfikacyjny producenta;
- Producent i jego adres;
- Nazwa produktu, średnica nominalna, mm;
- Niepowtarzalny kod identyfikacyjny produktu;
- Klasa wydajności produktu
- numer ESD (deklaracji właściwości użytkowych);
- Data produkcji.
Litera T wskazuje maksymalną dopuszczalną temperaturę pracy w kominie lub spalinach. Np. T600 – maksymalna dopuszczalna temperatura to 600 st. C. Kominy dobierane są według temperatury produktów spalania deklarowanej przez producenta systemu grzewczego, ale nie niższej niż klasa temperaturowa T400.
N – klasa ciśnienia. Kominy muszą mieć co najmniej klasę ciśnieniową N1, gdy produkty spalania usuwane są przez ciąg naturalny oraz P1 (do 200 Pa) lub H1 (do 5000 Pa) odpowiednio, gdy produkty spalania są wymuszone.
W – odporność komina na kondensat, może pracować w środowisku wilgotnym, tzn. można spalać powyżej 20%. mokre drewno opałowe.
Vm – odporność na korozję (deklarowana w zależności od rodzaju i grubości materiału). Rodzaj materiału wewnętrznej ściany kominów metalowych o klasie odporności na korozję Vm musi wynosić co najmniej L20 i grubość co najmniej 0,5 mm. Kominy muszą mieć odporność na skropliny W lub D, w zależności od warunków pracy komina.
Muszą również mieć klasę odporności na korozję 3. Odporność kominów na korozję może być w klasie 2 (spalanie naturalnego drewna opałowego o wilgotności nieprzekraczającej 20%) lub w klasie Vm, gdy odporność na korozję jest deklarowana zgodnie z normami serii LST EN 1856. Ściana wewnętrzna kominów metalowych odpornych na korozję klasy V2 nie może być cieńsza niż 0,5 mm.
L50 – materiał czopucha – stal nierdzewna kwasoodporna 1.4404.
G (130) – komin odporny na zapalenie sadzy – G. 130 – dopuszczalna minimalna odległość zewnętrznej powierzchni komina od materiałów palnych.
Dlaczego pokoje śmierdzą i dlaczego nowe kotły nie nadają się do starych kominów?
Teraz to rzadkość, ale i tak zdarza się, że wchodząc do domu, spotykasz ostry, paskudny zapach, który przesiąknięty jest ubraniami, pościelą, a nawet książkami. To zapach żywic skroplin przenikających do komina. Nie da się go wyeliminować bez wyeliminowania przyczyn jego powstawania. Kondensat tworzy dym przechodzący przez komin, schłodzony do temperatury punktu rosy. Mówiąc najprościej, dym, który wchodzi w kontakt z zimną powierzchnią komina, ochładza się i zamienia się w śmierdzącą ciecz, która wpływa do ściany komina i jest przez nią wchłaniana. Problem ten dotyczy szczególnie tych, którzy instalują nowe kotły grzewcze bez wkładania wkładu kominowego do starego komina. Ponieważ nowe nowoczesne urządzenia grzewcze są wydajne, ich temperatura spalin jest niska, co powoduje niezwykle szybkie gromadzenie się kondensacji.
Aby żywice kondensacyjne nie osadzały się na ścianach komina, konieczne jest umieszczenie w kominie czopuchu lub inaczej zwanego wkładem. Kominy umożliwiają przystosowanie starego komina do nowych warunków pracy – kondensat ucieka do naczynia zbiorczego u podstawy komina przez gładkie stalowe powierzchnie. Jeśli kondensat zostanie wchłonięty do muru kominowego, konieczne jest nie tylko umieszczenie w nim wkładu, ale także wykrycie komina, aby zapach się nie rozprzestrzeniał. Wysuszony komin tynkować wyłącznie zaprawą żaroodporną.
Z punktu widzenia bezpieczeństwa przeciwpożarowego dobór i montaż komina i wkładu kominowego to bardzo odpowiedzialne momenty w budowie domu. Najczęstsze problemy z eksploatacją kominów i kanałów spalinowych wynikają z niskiej jakości produktu, niewystarczających kwalifikacji instalatorów, niewłaściwej eksploatacji kominów.
Spalanie mokrego drewna opałowego powoduje powstawanie dużej ilości sadzy, agresywnych żywic i kondensatu, które niszczą kanały dymowe i pogarszają wydajność systemu grzewczego. Nawet jeśli jest bardzo dobre i drogie, spalanie mokrego paliwa na niewiele się zda. A kominy i przewody kominowe należy czyścić regularnie – jeśli nie co trzy miesiące, zgodnie z zaleceniami, to przed sezonem grzewczym – koniecznie.